Wednesday, February 3, 2010

I'm Off Today..

sebab kesihatan diri xmengizinkan untuk ke office..hebat betul penangan sakit tekak sampai bleh demam harini..lagipun dah lama xdemam..rasanya since bergelar isteri ni belom demam lagi kot..

heaven sungguh duk kt umah..xyah pikir pasal bos, pasal student, pasal orang ketuk pintu  nak masuk ofis..hihi..rasanya kalau datang keje pon confirm tido kt surau je..dgn suhu ofis yang macam iglu kt kutub selatan, saya rasa baik duk umah aje...hmmm, ape nak share arini ek?? thinking of aiskrim goreng best gak kan..ada hati lagi tu nak makan aiskrim..tak padan dengan sakit tekak! 

hmm..plan nak tukar department rasa2nya macam xdapat nak direalisasikan..sebab?? byk sgt keje yang saya patut setelkan sebelum tukar keje baru..hmm..kang kojo xsetel, den gak yg dicari sbb nama pon satu ofis kan..demi mengelakkan konflik dalaman yang bakal berlaku antara orang2 tertentu, I think I should kick off that plan..hmm..apply kojo tompek lain la nampak eee...Ya Allah, berilah aku kekuatan fizikal & mental agar dapat bekerja dengan sempurna..

so, plan aiskrim goreng ditukar kepada www.spa.gov.my..hahaha..take a chance to re-apply selepas beberapa bulan expired! oh byk sungguh peluang dah terlepas..nak buat macamana kan..the only way nak lepas dari genggaman koordinator ni, cari keje lain..saya pon xfaham la macamana akak2 senior tu semua bleh tahan jiwa raga mereka dengan perangai student2 tua ni..maybe sebab diorang dah sebati kot dengan masalah2 tu semua..ke sebab dah tak kuasa nak cari keje lain atau dah masak sangat dengan politikus di pejabat?? hmm..no comment at all..

again, back to 2008..saya dipanggil interview untuk post Executive di International Study Tour & Event Management di company sekarang..actually I've been told by my 'kaki' that I had succeed for that post tapi tunggu punye tunggu, xde pon offer letter..hmm..time tu buat sales kat bank..biasa la, mortgage sales is not easy for fresh grad ok! lebih kurang sebulan lepas tu, I've been called again for an interview di company yang sama, tapi post yang lain..WHAT THE??? rupe2nye, post yang sepatutnye saya dapat tu dah diambil oleh orang dalam & I've been simply dipandang sebelah mata oleh HR untuk kasi that staff pindah ke place that I was meant before..eee, sangat tidak baik ok..

dalam interview kedua tu, saya bagitau siap2 ni kali kedua saya datang untuk interview kat sini..& what a surprise! orang HR tu bleh kata, ye ke? eh, kau xperasan ke ko dah kasi keje aku kat orang lain?? and now u call me again to answer the same question that I've answered before?? adus, memang kasi paneh betul la..tapi, demi tak tahan dengan stress di bank, saya gagah gak la untuk jawab soalan2 diorang..hmm, seperti yang dijangka2, saya dapat post tu & now I am..being as coordinator for almost 2 years! xsangka betul..stress memang tak sama macam kat bank dulu, tapi rupe2nye lagi stress sebab keje macam orang gile kuis duit kat tepi jalan..(nak menggambarkan penat tu!)

dulu masa bujang ok lagi la..tapi sekarang dah kawen..masa bekerja hujung minggu tu patutnye saya dah bersenang lenang dengan suami kat umah..plus sekarang saya buat master, sian kat suami duk umah je during weekend..nak manja2 kena pandai curi masa..agak2nya orang lain tak macam saya kot kan? hmm, jelesnye dengan surirumah!!!

but living in KL (heart beat of Malaysia of course!) is not easy as orang kampung gile nak datang KL..katanya kat KL ada keje macam2..tapi kena ingat sesuatu, dugaan pon macam2 ye..zaman belajar dulu mati2 berangan saya tak nak kawen dengan orang KL..ye lah, tak sanggup dengan traffic jams, kepadatan penduduk yang sangat tinggi, taraf hidup yang tinggi & everything needs money! tapi itulah namanya kehidupan, Allah kurniakan juga kepada saya seorang suami yang berasal & masih menetap di KL..huhu..(tu la, orang tua2 kata, kalau tak suka tu, jangan lebih2, nanti dapat! ~ kan sekarang dah dapat..hihi)

cakap pasal cost of living, kalau setakat gaji RM2k tu takyah cakap banyak la...tu pun kira cukup2 makan je..(itu cakap orang yang xde saving ye..termasuk saya..hehe) so memang kena berjimat segala aspek..potong sana sikit, potong sini sikit ada la sikit nak tahan sampai hujung bulan..bukan saya tak bersyukur, tapi saya sendiri  tak mampu untuk menyimpan..saya bukannya shopaholic, yang bergaya xtentu pasal tapi komitmen terlalu tinggi..ni yang rasa macam tak sabar2 nak join program Dr.Azizan Intensif Mentof Kekayaan & Kejayaan Mac 2010..nak tahu rahsia macamana nak berjaya & nak kaya..

bagi saya, duit tak perlu terlalu banyak..cukup sekadar melunaskan segala hutang & keperluan hidup..saya tak pernah impikan menjadi seorang Datin yang duduk rumah menghabiskan duit suami..bukan bermaksud saya tak teringin hidup mewah (tipu la kalau tak penah mimpi nak jadi star pakai branded2!) tapi buat masa sekarang, saya rasa graf kehidupan sedang memuncak dan saya harus bertahan & berusaha untuk bijak mengatur kehidupan agar tidak jatuh bedebuk macam nangka busuk..

weh, panjang gile merapu..tak padan dengan demam kan?? hihi..

2 response:

azyze said...

Hello Amirah,
nice blog you got here!

btw, terima kasih kerana link saya di blog kamu. Jangan segan-segan untuk singgah selalu, ya :)

Salam & have a good day!

youramirah said...

hi azyze,
tqvm for d leaving a comment!

oh sangat terharu si penulis paling konsisten di dunia meninggal komen di sini..aww~

saya akan senantiasa update dgn entry anda..

take good care!

Post a Comment

just say it!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...