Tuesday, May 17, 2011

Zaman Sekolah



Sekolah Kebangsaan Rahang, Seremban in memories


1990 - 1 Merpati


1991 - 2 Merpati


1992 - 3 Serindit


1993 - 4 Kenari


1994 - 5 Kenari


1995 - 6 Kenari


time darjah 6, ibu dah siap2 isi borang masuk SMKA dah (sebab dia ngaja kt SMKA). yang ada pilihan time tu, SMKA SHAMS n SMKA Pedas je. pastu isi lagi satu borang SBP, nak masuk SMAP Labu. time tu dah pakat-pakat dengan member nak masuk SMKA nih, tapi ape pon tengok result UPSR la kan? zaman UPSR akak bijak ok, kelas first 6 Kenari SK Rahang (nak gak mention si kembar Zaquan & Aidil junior den kek skolah tu tp time tu mano tau dh bosa diorg femes, kalau x kompom-kompom den offer jadik akak angkat..haha)


since duk dalam kelas first, harus kitorang jadi target sekolah untuk dapat 4A lah kan. (UPSR tahun 1995 still 4 subjek lagi) sebagai tanda semangat, guru besar janji pada sape yang dapek 4A, akan ada trip to Langkawi & Sunway Lagoon. wihuu sapo taknak weh! peh tu, sudah berpulun ngan UPSR, kuar la result den dapek 4A seperti yang ditarget2kan oleh cikgu-cikgu..sapo tak girang dapek 4A weh! siap dapek sijil kuning tulih TAHNIAH lagi..kau ado? haha. eventho sijil tu potostat yo, tapi hanya yang dapek 4A yo naik ponteh amek sijil salam ngan guru bosa Hajah Che Som Tamby Chik (adik beradik Rahim Thamby Chik la nih).


sudah ee, poie la Langkawi ngan kengkawan yang dapek 4A. siap abah den boli an kamera pakai buang lagi okeh! bukan leh cayo bebudak bawak kamera canggih-canggih ni kan. ok fokus bukan pado trip to Langkawi, pasal sekolah SMKA yang den apply tu ha. since ibu den yakin boto namo den ado lam SMKA SHAMS (sobab 1: den dapek 4A 2: untuk cecikgu ado kuota untuk family members masuk asalkan memenuhi syarat) so ibu den merayu lah supayo den dapek masuk SMAP Labu. tapi agak ee sobab 4A den bukan kategori A++ gak eh, tak dapek la den masuk SMAP Labu. dalam kelas 6 Kenari tu ado la 2 orang (kot) yang dapek masuk SMAP Labu - Radiyah & Shukri. yang lain dapek SHAMS n Pedas. memandangkan SMKA Pedas time tu baru nak set-up, diorang pon menumpang kek sekolah lain kek Gomeh, makanya menempek la den kek SHAMS tu ha.


SMKA SHAMS, Seremban in memories

1996 - 1 Islah


1997 - 2 Islah


1998 - 3 Ikram


1999 - 4 Ikram


2000 - 5 Ikhlas


masuk yo SHAMS, uhaiii glemer lak rasa. sobab ee, ooo ni anak cikgu Aminah ek, ooo ni Amirah ek. aduhh, takdo privacy langsung! (alah, padahal goma bona ee orang kona kito..hihi) tapi masuk yo sekolah menongah ni, den dah tak berapo fokus nak blaja..apahal ntah..maybe sobab anak cikgu, bajet scorer la kan! kalau den fokus musti den dah masuk kelas sains, dah jadik doktor ko engineer kot sekarang. huhu. tapi den taknak cito zaman sekolah menongah ni, sodih! den menghampokan harapan ibu den. huhu.


Ibu den cikgu Geografi yang paling digilai kek skolah tu. (ado sesapo nak bangkang statement den ni tak? haha) Form 1 & Form 2, ibu tak ngaja den. tapi masuk yo Form 3, haha kono hadap la jawab eh. ibu den garang walaupon dengan den dlm kelas tu. pehtu goma na nyobut, Amirah, apa jawapan bagi blablabla? kek umah takdo lak ibu kasitau dio nak soal den dalam kelas..haha..ni namo ee nyayo anak sendiri nih. kalau den tak dapek jawab, berdiri ateh kusi la jawab eh. jangan memain, takdo diskriminasi do! haha.


pehtu, time PMR paper Geografi, ibu den sajo usha2 lalu topi den time exam. memandangkan namo den mulo ngan S, so takdo la den duk dalam exam hall, kono masuk kelas2 la. tu la padah ee namo hujung2..pehni den nak buh namo anak den sumo pangka A yo. biar dio duk dopan! haha.


nak jadik an cito, bilo bawak balik paper Geog yang den dah tando ABC tu, omak den rait time tu gak. sudah ee den dapek markah 78 yo. huhu. pehtu ibu cakap, tengok la graf Lembaga Peperiksaan time tu naik ko tidak, nasib2 dapek 75 ko ateh buleh A tapi bilo kuar result PMR, Geog den dapek B! kecewo ibu den, yo lah, omak sendiri ngaja tapi anak xdapek A. tu bongap anak namo eh tu. bukti eh, omak den skang Guru Cemerlang DG54. makno kato, memang den tak pakai otak sebijak-bijak ee time sekolah. haha.


naik form4 pulak, sobab result PMR den tak melayakkan den masuk aliran Sains kek situ, mako terpakso la masuk aliran Sastera. (tu ikut standard SHAMS lah yo, kalau sekolah biaso den dah buleh masuk Sains Tulen tau!) memandangkan den nak bokopit yo ngan ibu, den stay la kek skolah tu.


time dah masuk menengah atas ni den ada peristiwo hitam kelabu asap sket lah. kengkawan den tau la ni. tapi jangan korang reveal kek sini plak! nak kono hompuk? haha. tapi walaupun den ado peristiwo hitam kelabu asap tu, ibu den menten yo ngan den. takdo nak marah2 den. tu sobab den buek tak tau yo macam takdo papo jadik. hihi. ibu den totap bagi den duit bolanjo sampai RM5 satu hari, belanjo makan dari pagi sampai potang. nak apo diboli ontah! padahal kalau kek kantin ko koop ko, den selalu cakap kek acik tu,


nanti claim ngan cikgu Aminah ek? time kasih.


haha. bab-bab tu memang den bijak sikit la. so suko ati den nak makan apo, nak boli apo kek koop, sumo ditanggung 100% oleh omak den! kau ado? haha. tu yo yang den goma timo skolah SHAMS, yang lain biaso2 yo. ha ado laie satu, kalau lambek datang skolah den tak kono tahan, sobab eh omak den cikgu, salahkan cikgu tu la yang datang lambat. hihi. tapi kalau time balik memang poning palo, omak den tu goma na balik lambat. so dah abes sumo kengkawan den den babaikan, baru la den balik. namo pon anak cikgu kan. huhu.


apo-apo pun, sempono Hari Ibu & Hari Guru ni, den nak buek ucapan TIMO KASIH BOBANYAK kek ibu den yang tercinto, Pn Aminah binti Rahman. ibu, AILEBIU FOREVER!!




ni la ibu den, gambar beberapa jam sobolum gi mesojid nak nikah 050609 maghin.

5 response:

azimahjais said...

hahaha... lawak pulak baca entry ni. nakal jugak mirah kan masa sekolah dulu. memang tak dinafikan cikgu aminah memang menjadi kegilaan masa kat shams dulu. sampai ada orang tu suka pegi umah cikgu aminah masa dia sekolah kat shams dulu.

eh... eh... form 5 kita samalah. 5 ikhlas...

youramirah said...

kak jimah, memang saya nakal kak..siap ada geng2 lipat lengan baju lagi. tp bila nmpk ustzh norbee ke ustzh zuriyanai kompom2 butang balik. hihi. pastu kain skolah meleret2, berbulu2 kat ujung kain. otai konon! haha.

zaman dulu je lah suke dtg umah cikgu kan? zaman umah bersepah. skang umah dah cantik xde sape la nak datang termasuk anda. tetttt!! haha. bilo nk dtg ntah!

c-tiey said...

hahahahahaha..... apo kono la ngan along sey nie? totibo lak ckp nogoghi..... kehkehkehkehkehkeh.....

youramirah said...

dikya,

klu along ckp nogoghi kt umah kang ibu tak paham plak. so ontok2 yo la..

Kroll_ anuar44 said...

Aku Tak Baca lagi.sebab aku Puasa ni...kikiki..tapi aku tahu nurkilan ko mmg terbaik mira...good Job hahaha...

Post a Comment

just say it!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...