Monday, January 9, 2012

Sabar

sejak dah jadi mama ni, kesabaran memang sentiasa diuji. anak menangis tengah malam, SABAR. anak menangis susah nak tido, SABAR. anak menangis lapar, SABAR. anak menangis sebab pampers penuh, SABAR. Syukur ya Allah.

so sekarang bila saya dilanda masalah, saya masih mampu senyum, ambik nafas, SABAR. orang marah saya itu ini, saya SABAR. kalau dulu, saya tak boleh dijentik, memang padah pada saya sendiri sebab saya hanya mampu menangis. tapi sekarang, masuk telinga kanan, zassss nyah kau keluar ikut telinga kiri.

bila dah jadi penyabar, saya jadi pemaaf. ingat saya pada pesan ibu, selalu sedekahkan Al-Fatihah pada orang, insyaAllah jiwa kita sentiasa lapang. kalau orang buat salah,, maafkanlah. kalau orang buat sesuatu yang kita tak suka, beri dia ruang untuk berfikir semula. mesti ada sebab kenapa dia berbuat demikian. doa pada Allah, moga dia diberi peluang untuk perbaiki diri.

hidup ini memang tak pernah mudah, saya redha jika ini ketentuan Allah untuk saya. jika kita inginkan begini, Allah akan beri begitu. moga Allah tetapkan iman saya supaya dapat terus berSABAR dengan ujian yang diturunkan. 

0 response:

Post a Comment

just say it!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...