Monday, August 23, 2010

Resepi Kek Batik

eh eh dah lupe mission kek batik haritu kan? accomplished dah tapi xsempat pulak nak post resepi kt sini..untuk sesape yang dah berjaya buat tu jangan lah dilekehkan saya yang baru belajar memasak ni ye~ hehe..

okeh what you must have to make your KEK BATIK perfectly baked is :

600 grams biskut merie (i used munchy's) + patah2kan beliau
1 tin evaporated milk (i used tea pot)
1 ketul butter (i choosed buttercup)
6 biji telur
3 spoon vanilla essence (i used star brand)
3 spoon cocoa powder (i choosed van houten's)
3 spoon MILO
3 spoon sugar

then please follow this instructions ye :

1) pukul butter + sugar sampai kombang. (dah rupa agak2 creamy tu bleh la tu)
2) pastu campurkan susu pekat & pukul sampai lenguh. hehe. i xde machine so pakai tangan je lah. (",)
3) pastu masukkan telur-telur. pukul lagi & masukkan segala perisa : vanilla, cocoa powder, MILO. pukul sukahati sampai sebati ye puan-puan.
4) hoyeh sebelum tu panaskan dulu periuk/kuali/whatever atas dapur & masukkan apa yang digaul tadi ye.
5) agak2 dah berketul2 tu masukkan la biskut merie dearie + gaul sampai lenguh sekali lagi.
6) dah sebati nanti masukkan dalam loyang/tupperware yang dah dialas plastik lembik yang tutup lauk tu. hihi
7) pastu penyek2kan adunan tersebut sampai padat. biar sampai 3 jam.
8) pastu siap..tada~

cadangan hiasan :

* tabur milo + curah choc cair. kompom husband tepuk tangan kagum tengok bini pandai buat kek. hehe.

heh this is mine. mahap ye xde hiasan sobab stok bondo nak dihias dah abih.

have a good try ye! kok ado lobih silo hantar kek den barang sebokeh duo..hihi

4 response:

jai said...

cantik kek

youramirah said...

thank you jai..
saje buat kek nk polish skill..hehe..
try lah buat!

Iela Fazielah said...

emmm....cantiknyer hasil kek batik ni.... tq 4 sharing this recepi

youramirah said...

ewah, tetibe saya plak yang teringin nak buat lagi. based on ingredients tu dapat la 2 loyang rasanya. tp saya nak dapat shape cantik saya buh dlm tupperware segiempat terus. xde la susah2 nak potong sbb bekas kecik. nak penyek2kan pon senang. nak best lg mkn dgn eskim vanila kak! peh heaven lak ai cite psl makanan time bulan pose ni..huhuhuhu

Post a Comment

just say it!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...